Piece of cake

rontgen hond koekje

Verhalen uit onze dierenartsenpraktijk in Landgraaf en Simpelveld

Afgelopen maandag was Sem, een jonge Labrador Retriever, bij ons, omdat hij opeens fanatiek aan zijn linkerachterpoot was gaan likken. In twee dagen had hij zijn onderpoot helemaal kaal gelikt. Daardoor (?) was hij misselijk geworden en had gebraakt (vooral haren). Nu is het helemaal de tijd van de grasaren tussen de tenen (vorige stukje). Het leek, dat Sem zo’n c.a. (corpus alienum) tussen zijn

tenen had gekregen.
cupcake papier
Twee dagen later was Sem nog steeds aan het likken en nog zieker: braken en geen ontlasting. Bij het aftasten van de buik kon ik een stevige massa in de buik voelen. “Eet Sem wel eens iets wat niet mag? Een balletje of stenen?” Laat Sem nu een paar maanden geleden twee siliconen cakevormpjes hebben opgegeten! Eén had de eigenaar terug gevonden. Die had Sem vrijwel meteen uitgebraakt. De ander had men niet terug gezien. Wat ik voelde zou goed een cupcakevorm kunnen zijn (onlangs van de maag in de darmen gekomen).
hond eet bakje
Op de echo kon ik niet vinden, wat ik zocht(te veel lucht in de darmen, lucht laat geen signalen door), maar op de röntgenfoto was duidelijk een gekarteld voorwerp in de darmen te zien. We hebben Sem meteen geopereerd en …. tada! … cakevormpjes (een paar in elkaar) verwijderd.
Helemaal heel. Alleen maar effe afspoelen en de eigenaar kan zo weer cupcakes bakken!

Hanneke Knops, dierenarts