Een zak met zand

Zak met zand

Poppie was in de praktijk wegens niet eten. De meest voorkomende oorzaak bij konijnen voor niet eten is: problemen in de bek, en wel haken op de kiezen, die in de wang of tong steken. Als je bij iedere kauwbeweging afgestraft wordt met een venijnige prik in je wang of tong, dan houd je wel op met eten, al heb je honger. Maar natuurlijk werd Poppie wel helemaal nagekeken. Bij het aftasten van de buik voelde ik, dat de blaas als een zandzak aanvoelde. Nu bleek Poppie uiteindelijk ook een paar lelijke haken op de kiezen te hebben. De afwijkende blaas was daarmee een ‘toevalsbevinding’. Maar nu ik ze beide tegelijkertijd bij één patiënt aantref, vraag ik me af, of het niet toch met elkaar te maken heeft. Via urine ontdoet het lichaam zich van de afvalprodukten van de stofwisseling. Haken op de kiezen verandert de vertering (is daarmee één van de oorzaken van de zgn. plakpoep), maar misschien ook wel de stofwisseling en daarmee de samenstelling van de urine, zodanig dat zich gruis vormt?

Hoe het ook zij, Poppie zat nu met een blaas vol gruis. Poppie moest toch onder narcose om de haken van de kiezen af te vijlen, dus dan ik mooi tevens de blaas spoelen. Dat kan ook zonder narcose. Maar ‘och errem’ Poppie, als ze bij volledige bewustzijn was geweest bij het catheteriseren van de blaas.

Vervolgens het volpompen van de blaas met spoelvloeistof. En tot slot het leegdrukken van de blaas. En dat niet één keer, maar keer op keer op keer.

De eerst rontgenfoto is genomen, nadat ik al een keer of tien gespoeld had (ik kwam te laat op het idee, dat dit illustratief is). Dan zijn er twee foto’s om te laten zien, wat voor troep er uit is gekomen. Tot slot een rontgenfoto van ná het spoelen.

Voor honden en katten zijn er allerlei diëetvoeders in de handel. Voor veel gezondheidsproblemen/ ziektes is een bijbehorend voer ontwikkeld ter ondersteuning bij de aanpak van de aandoening. Voor konijnen zijn er inmiddels ook een paar speciale voeders ontwikkeld, zo ook eentje voor de blaas.

Bij Poppie hebben we naast het spoelen van de blaas de haken van de kiezen verwijderd. Poppies oorspronkelijke klacht (niet eten) is daarmee verholpen en door haar op blaasdiëet te zetten voorkomen we, dat ze volgende maand met een blaasprobleem terug komt.