Korsten op de huid

Plukkie kwam op 5 maanden leeftijd bij ons op de praktijk met de klacht korsten. Deze korsten zaten op de neus, ogen, oren en staart. Plukkie had echter weinig jeuk. Er werd gedacht aan demodex en er werd ook een schimmelkweek gedaan. Plukkie had geen schimmel en de behandeling tegen demodex leek geen verbetering te brengen.

Omdat de plekken niet beter werden en de dierenarts niet zomaar in de wilde weg wat wou uitproberen (allergie of niet?) werden er biopten genomen. Hieruit kwam dat Plukkie ischemische dermopathie had. Dit is een (potentieel ernstige) erfelijke aandoening van de huid, spieren en bloedvaten. Deze ziekte heeft een onbekende oorzaak, maar is vermoedelijk immuungemedieerd. Het is een ongeneeslijke aandoening waarvan de prognose afhankelijk is van de ernst van de aandoening. Plukkie loopt normaal, dus aantasting van de spieren is er hoogstwaarschijnlijk (nog) niet.

De behandeling van Plukkie bestaat uit voedingssupplementen om de doorbloeding naar de organen (de huid is het grootste orgaan van het lichaam!) te verbeteren, samen met een aangepaste shampoo en een immuunsuppressief middel.

6 Weken na start behandeling kwam Plukkie op controle. Wat zag ze er knap uit! De vacht glansde mooi en voelde dikker aan, de korsten waren grotendeels weg, maar de haargroei op de ergst aangetaste plaatsen was nog niet teruggekomen. Gelukkig waren de korsten rond de ogen veel beter.

Er werd nu geadviseerd om het immuunsuppressief middel heel langzaam af te bouwen en kijken we wat de laagst mogelijke dosis is waar Plukkie het goed op zou doen.