Met naald en draad

Met naald en draad

Pipje was een jonge poes van zeven maanden. Ze zag er gezond uit: niet te mager, niet te dik, soepel. Het was voor de eigenaar de eerste kat. Pipje kwam buiten. Mevrouw had wel gehoord dat er pilletjes voor waren als de kat naar buiten ging. Dat was zelfs voor mij te vaag. Om te voorkomen dat ze naar buiten gaat? Of om te voorkomen dat ze gaat zwerven? Of om te ontwormen? Enfin, daar kwam mevrouw nu niet voor. Pipje was opeens niet in orde. Gisteren al wat stiller, niet eten, wat beslist ongewoon was voor Pipje. En vandaag braken.

Bij het algemeen onderzoek waren geen afwijkingen te vinden tot het laatste onderdeel. Bij de buikpalpatie (het aftasten van de buik) ontdekte ik dat de darmen vol zaten met poep. Een jonge kat die de ontlasting niet kwijt kan? Dat is hoogst uitzondelijk (in tegenstelling tot oude katten, bij hen is obstipatie een bekend fenomeen). Ik vertelde aan de eigenaresse dat de hele buik vol zat met ontlasting. Waarop zij opmerkte dat Pipje gisteren had zitten persen, maar dat er eigenlijk niets uit gekomen was.

Dat was voldoende reden om rectaal touché (met een vinger via de anus naar binnen om zo ver mogelijk de einddarm af te tasten) uit te voeren. Dat vond Pipje natuurlijk niet leuk. Ik wou er al mee stoppen om haar niet te veel te belasten, toen ik iets hards voelde. Langwerpig. Een stokje? Ik vertelde de eigenares mijn bevindingen. Ze zei dat Pipje van alles at: blaadjes, stokjes, speeltjes, draadjes.

In overleg met de eigenaar heb ik Pipje verdoofd om het ‘stokje’ te kunnen verwijderen. Toen Pipje sliep (dan ontspannen alle spieren, dus ook de anus, dat werkt een stuk gemakkelijker en Pipje voelt geen pijn), probeerde ik het ‘stokje’ te verwijderen. Probeer maar eens met één vinger iets te pakken! Uiteindelijk heb ik blind een tang op het ‘stokje’ gezet, maar toen ik er aan trok ging het ‘stokje’ natuurlijk dwars voor het bekken staan. Na wat gemanouvreer kwam er een draadje naarbuiten! Het draadje zat vast aan het ‘stokje’. Met draadje en tang is het me gelukt het ‘stokje’ in de lengterichting voor de opening te krijgen en toen kwam dit eruit: