Lost and found

Lost and found

Aslan kwam met eigenaren op de praktijk met de klacht niet eten en futloos. De dag daarvoor had Aslan wild gedaan bij thuiskomst van baasje, meteen daarna begon hij met braken. Heel de nacht heeft Aslan gebraakt, eerst gal, daarna schuim. Eigenaren belden de dag nadien om langs te komen, zij waren bang voor een maagkanteling. Hij had de morgen van het bezoek op de praktijk nog normaal gepoept en geplast. Aslan stond niet bekend als een eter van vreemde voorwerpen.

Bij het klinisch onderzoek was Aslan heel stil, wat niet normaal is voor een jonge hond. Aslan had geen koorts, slijmvliezen waren mooi roze, buik voelde soepel aan (geen opgezette maag, wel iets vergrote milt). Aslan woog 50 kg, dus diep doorvoelen in buik toonde niet meteen afwijkende structuren, maar wel wat pijnlijkheid rond de maagstreek. Aslan kreeg een injectie tegen braken en buikpijn en mocht toen mee naar huis met advies om kleine beetjes eten aan te bieden. 's Avonds moest eigenaar weer contact opnemen om te laten weten hoe namiddag gegaan is.

Tegen avonduren belde eigenaar met het nieuws dat Asla niets verbeterd was. Meteen weer laten komen en röntgen genomen. Hierop was te zien dat er wat gas in de buik zat en een rare peervormige structuur. Vreemd voorwerp of gas in maag/darmen? Wij hebben bloed afgenomen en Aslan aan infuus gekoppeld, hij bleef op praktijk voor observatie. Na afdraaien van het bloed bleek het serum geel te zijn. Een uitgebreid bloedonderzoek werd aangevraagd.

De volgende ochtend was de situatie hetzelfde. Aslan had infuusvloeistof gekregen, bij wandelen plaste hij oranje urine. Eerst dachten we aan AIHA (aandoening waarbij er antistoffen tegen eigen RBC aangemaakt worden) maar wegens geen zekerheid nog geen behandeling gestart hiervoor (en gelukkig want lees verder!). Röntgenfoto werd herhaald, daarop zagen we een vergrote maag met gas erin (geen maagkanteling).

Uit het bloedonderzoek toonde een serieus ontstekingsproces, Aslan was uitgedroogd (maar had gelukkig gedurende de nacht en dag infuus gekregen) en verhoogd bilirubine. Andere leverwaarden oké. Geen tekenen van AIHA.

Daarna is er echo gedaan om te kijken waar verhoogde bilirubine vandaan komen. Lever zag er prima uit, maar maag was gevuld met voeding (?, twee dagen niet gegeten) en vloeistof, het begin van de dunne darm stond ‘open’, andere darmen oké, geen vrij vocht.  Daarna was er het sterke vermoeden dat er toch mogelijk een vreemd voorwerp in de darmen zat.

Aslan is meteen geopereerd en uit de dunne darm is er een Kong speeltje gekomen! Bij het doorgeven van deze informatie aan de eigenaar meldde deze dat zij tien maanden geleden het Kong speeltje van hun ander hondje (een chihuahua) kwijt geraakt zijn.

Eind goed al goed! Maar het speeltje was toch niet meer bruikbaar 😊.