Met de mond vol tanden

Met de mond vol tanden

Er was eens een puppy. Zijn bevalling was zonder problemen geweest. Hij werd goed verzorgd door zijn moeder. Hij kon naar hartenlust spelen met broertjes en zusjes. Hij kreeg van de fokker met twee, vier en zes weken zijn ontworming. Toen hij zes weken oud was, werd hij met broertjes en zusjes door een dierenarts nagekeken en kreeg hij zijn pupenting. Hij vond niet meteen een nieuw baasje/ een nieuwe baas zag hem niet meteen. Maar toen hij vijf maanden oud was, kwam hij bij een lieve meneer en mevrouw te wonen. Die gingen vervolgens met hem naar een aardige dierenarts (wij!), omdat hij zijn entingen nog moest hebben. Bij een enting met name bij jonge dieren (puppy’s en kittens) hebben wij ook veel te vertellen (voeding, opvoeding, ontwormen, vaccineren, castreren/ steriliseren, verzekeren) en de patiënt wordt helemaal nagekeken. Zo ontdekten we dat Spikey een heel aparte smile had: de onderkaak was iets te kort en op een paar plaatsen stonden er melktanden naast de volwassen tanden. Een regel in de tandheelkunde is, dat er bij één en dezelfde patiënt, op één moment, maar één ‘element’ (= tand of kies) van één soort mag staan. Als tegelijkertijd bij voorbeeld de melkhoektand en de volwassen hoektand, die de melkhoektand moet verdringen, naast elkaar staan (dit zien we het vaakst), dan wordt de melkhoektand ook niet meer verdrongen. De melkhoektand neemt wel plaats in. Dit kan ontsteking tot gevolg hebben.

Toen Spikey alle tanden gewisseld had moeten hebben, hebben we de melktanden getrokken: 8 snijtanden, 3 hoektanden en 3 kiezen. Zie het resultaat. Dat was nog eens de moeite!

 

Overigens komt het nog wel eens voor dat een melktand, ook weer meest de melkhoektand, breekt. Als leek zou je kunnen denken, dat het niet erg is, omdat het om een melktand gaat. Maar melktanden, melkhoektanden hebben een wijde ‘pulpa’ (bloedvaten met zenuwen), zijn daardoor vatbaarder voor ontstekingen. Een ontstoken wortel van een beschadigde melkhoektand kan de volwassen hoektand aantasten met als resultaat een misvormde hoektand. Dat ziet er niet mooi uit (kosmetisch aspect) en werkt ook niet zo goed (functioneel aspect). Bij een gebroken melk(hoek)tand niet wachten, zo snel mogelijk trekken.