Onderzoek & behandeling

Waar u voor terecht kan

  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Gebitsbehandeling
  • Echografie
  • Röntgenologie
  • Castratie & sterilisatie hond
  • Castratie & sterilisatie kat

Bloedonderzoek

Wij adviseren bij oudere honden en katten vanaf tien jaar voorafgaande aan een narcose een bloedonderzoek te doen. Dit doen wij het liefste één à twee dagen voor de behandeling. Verder is er de mogelijkheid om ‘in huis’ een bloedonderzoek te doen of het bloed kan opgestuurd worden naar het laboratorium. In de meeste gevallen moeten de patiënten nuchter zijn voorafgaand aan een bloedonderzoek. U kunt daarom het beste voorafgaand telefonisch contact met ons opnemen, wij kunnen dan eventuele vragen beantwoorden en meer informatie geven.

Urineonderzoek

Voor een urineonderzoek wordt het liefste ochtendurine onderzocht. Dit is het eerste plasje die de hond of kat doet die dag. Dit kunt u met een bakje/potje opvangen. Om kattenurine op te vangen zijn bij ons speciale plastic kattenbakkorrels te verkrijgen.

De urine kan op de praktijk onderzocht worden, maar er is ook een mogelijkheid om de urine op te sturen naar het laboratorium. Hierbij wordt wel het liefste directe urine (via een blaaspunctie) uit de blaas genomen. Uw dier moet dan wel met een volle blaas naar de praktijk komen, zodat er via het kijken met een echoapparaat urine afgenomen kan worden.

Mocht u graag meer informatie willen, dan kunt u altijd nog contact opnemen met de praktijk.

Gebitsbehandeling

Een gebitsbehandeling wordt altijd onder narcose gedaan. Wanneer uw dier slaapt wordt er een tube aangebracht in de luchtpijp van het dier. Zo voorkomen we dat bloed en vies spoelwater in de luchtpijp loopt. Indien nodig kunnen we dan ook gasnarcose en extra zuurstof geven. Als eerste wordt dan het grove tandsteen met een tang verwijderd. Daarna worden de tanden grondig gereinigd met de ultrasoon reiniger. De dierenarts controleert dan welke tanden goed zijn en trekt dan de tanden die los zitten en/of problemen veroorzaken. Eventueel wordt er door middel van een dentale röntgen 1 of meerdere foto's gemaakt om te zien of er problemen zijn met de wortels. Bij katten met een heel uitgebreide tandvleesontsteking is het soms nodig om een totaalextractie te doen. Hierbij worden alle tanden in 1 keer verwijderd via een speciale operatietechniek. Zodra we klaar zijn met de gebitsbehandeling, krijgt uw huisdier weer een prikje om wakker te worden. Indien nodig krijgt uw huisdier ook nog medicatie mee naar huis. Na twee weken komt u dan weer op controle, zodat we kunnen zien of alles mooi aan het helen is.

Echografie

Het is mogelijk om bij ons in de praktijk een echo te laten maken van de buikholte en van het hart van uw huisdier. Bij een buikecho kunnen we dan de verschillende organen in beeld brengen. Bij een hartecho is het mogelijk dat er een doorverwijzing gebeurd naar een specialist indien het probleem heel gecompliceerd blijkt te zijn. Bij het maken van een geplande buikecho moeten de dieren nuchter zijn. Bij het maken van de afspraak kunnen wij hier ook meer informatie over geven. Verder kunnen wij, indien nodig, u ook doorsturen naar een echospecialist.

Röntgenologie

Soms is het noodzakelijk om een röntgenfoto van uw huisdier te maken, hiervoor kunt u ook bij ons in de praktijk terecht. Ook voor het maken van een röntgenfoto kan het zijn dat wij u vragen om uw huisdier nuchter te houden. In de meeste gevallen maken wij twee röntgenfoto’s van verschillende richtingen. Dit zorgt ervoor dat we een duidelijker beeld krijgen van het eventuele probleem dat er speelt. De röntgenfoto’s worden door de dierenarts samen met één assistente gemaakt. Doordat er straling vrijkomt bij het maken van röntgenfoto’s, dragen wij ook een loden schort met loden handschoenen en een schildklierbeschermer. Eigenaren wachten op de gang of in de wachtkamer.

Castratie & sterilisatie hond

Indien nakomelingen niet gewenst zijn, is ons advies om teefjes na de eerste loopsheid te steriliseren (dit om problemen met baarmoeder en/of eierstokken en/of kwaadaardige tumoren in het melkklierweefsel op latere leeftijd te voorkomen). Castratie van de reu is niet per se noodzakelijk tenzij een reu probleem gedrag vertoont (al dan niet tijdens de pubertijd). Castreren bij een reu doen wij vanaf zes maanden.

Tijdens de operatie worden bij de teefjes de eierstokken verwijderd via een sneetje in de buik. De dierenarts kijk altijd hoe de baarmoeder eruit ziet. Indien deze afwijkend oogt, dan wordt deze ook verwijderd.

Bij de reu wordt er een sneetje gemaakt net voor de balzak. Via dit sneetje worden dan de testikels verwijderd.

Voordat wij uw dier onder narcose brengen, willen we graag een algemeen lichamelijk onderzoek doen. We luisteren naar het hart en de longen, beoordelen de slijmvliezen en lymfeknopen en meten de temperatuur. Ook wegen we het dier. Dit geeft een eerste indicatie over de gezondheid van uw dier. Bent u nog geen klant of bent u langere tijd niet met uw huisdier bij ons geweest dan doen we dit pre-anesthetisch onderzoek altijd op een afzonderlijke dag voorgaand aan de operatie/behandeling onder narcose.

Castratie & sterilisatie kat

Rond een leeftijd van vijf tot acht maanden is een kat geslachtsrijp, ofwel seksueel volwassen. Het dier is vanaf dat moment vruchtbaar en dus in staat om zelf kittens voort te brengen. Het castreren van een kater (verwijderen van de zaadballen) of poes (verwijderen van eierstokken en evt de baarmoeder) voorkomt ongewenste nestjes. Daarnaast helpt castratie bij de kater om ongewenste gedragspatronen, zoals sproeigedrag te voorkomen en bij de poes verkleint het de kans op bepaalde aandoeningen, zoals melkklierkanker en baarmoederontsteking.

Tijdens de operatie worden bij de poezen de eierstokken via een sneetje in de buik verwijderd. De dierenarts kijk altijd hoe de baarmoeder eruit ziet. Indien deze afwijkend oogt, dan wordt deze ook verwijderd.

Bij een kater wordt er een sneetje in de balzak gemaakt en via deze weg worden de testikels verwijderd.

Voordat wij uw dier onder narcose brengen, willen we graag een algemeen lichamelijk onderzoek doen. We luisteren naar het hart en de longen, beoordelen de slijmvliezen en lymfeknopen en meten de temperatuur. Ook wegen we het dier. Dit geeft een eerste indicatie over de gezondheid van uw dier. Bent u nog geen klant of bent u langere tijd niet met uw huisdier bij ons geweest dan doen we dit pre-anesthetisch onderzoek altijd op een afzonderlijke dag voorgaand aan de operatie/behandeling onder narcose.